H Ασύμμετρη Τεχνολογική Διάσταση της Συμφωνίας AUKUS και ο Θαλάσσιος Έλεγχος της Νότιας Κίνας

Χωριανόπουλος Άγγελος
 

Η εταιρική σχέση ασφάλειας μεταξύ Αυστραλίας - Ηνωμένου Βασιλείου - Ηνωμένων Πολιτειών, ή αλλιώς AUKUS, εκτείνεται σε διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτήν των υποβρυχίων. Είναι μια προκαταβολή για μια ακόμη πιο σημαντική δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στο να αναπτύξουν προηγμένες τεχνολογίες και να κλιμακώσουν τις δυνατότητες οπλοποίησης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και Big Data με σκοπό να περιορίσουν διά της ''σκληρής ισχύος'' την Κίνα εντός των εγγύς υδάτων της Νότιας Σινικής Θάλασσας



Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το ανέφερε ρητά τον περασμένο μήνα, όταν ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο θα βοηθούσαν την Αυστραλία να κατασκευάσει πυρηνικά υποβρύχια, συμπληρώνοντας πως 

«Θα επεκτείνουμε το πλεονέκτημά μας σε στρατιωτικές δυνατότητες και κρίσιμες τεχνολογίες, όπως ο κυβερνοχώρος, η τεχνητή νοημοσύνη (AI), κβαντικές τεχνολογίες και υποθαλάσσιους τομείς».

Εννέα ημέρες αργότερα στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν φιλοξένησε τους ηγέτες των χωρών Quad - των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας - στην πρώτη τους προσωπική συνάντηση. Δύο εβδομάδες αργότερα, το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ πραγματοποίησε την εναρκτήρια συνεδρίασή του στο Πίτσμπουργκ με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να ηγείται της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Ένα κορυφαίο θέμα της ημερήσιας διάταξης: Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης «που σέβονται τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινές δημοκρατικές αξίες».


Καθώς τα υποβρύχια βρίσκονται στο κέντρο της προαναφερθείσας συζήτησης, ο νέος τρόπος αποτροπής και ελέγχου των θαλασσών θα αφορά λιγότερο τις πλατφόρμες όπως τα αεροπλανοφόρα, τα βομβαρδιστικά και τα υποβρύχια, αλλά θα εστιάσει πολύ περισσότερο στην την ταχύτητα και την ανθεκτικότητα του λογισμικού.

Η κινεζική κυβέρνηση και ο PLA έχουν προβλέψει ήδη αυτήν την εξέλιξη καιδημιουργούν μία ενιαία δικτυοκεντρική αμυντική/επιθετική δομή όπου το επίκεντρο δίνεται στα δεδομένα μάχης, στην τεχνητή νοημοσύνη και κβαντική υπολογιστική έτσι ώστε να μπορέσει να κυριαρχήσει σε αυτό που οι Κινέζοι αποκαλούν ως «ευφυή πόλεμο». 

Για το σκοπό αυτό, η Κίνα χρησιμοποιεί κρατικές επενδύσεις, απεριόριστη πρόσβαση σε δεδομένα από τον πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και το δόγμα Military Civil Fusion που αναγκάζει τον εμπορικό τομέα να βοηθήσει στην ανάπτυξη στρατιωτικής τεχνολογίας.

Η Κίνα έχει δηλώσει την πρόθεσή της να κυριαρχήσει στον κόσμο στην τεχνητή νοημοσύνη έως το 2030. Για να αντιταχθούν έναντι αυτής της Κινεζικής πολιτικής/στρατιωτικής ανάκαμψης, οι Δυτικές χώρες μέσω συνεργασίες με υπερεθνικούς κολοσσούς (Google, Amazon, SpaceX) προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τις ικανότητες των αλγορίθμων τους πάνω σε ανθρώπινα δεδομένα χρηστών τα οποία διακινούνται ελεύθερα. Όπως επισημαίνει η πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ή NSCAI, η συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους θα είναι κρίσιμη στην προσπάθεια διαμόρφωσης του μέλλοντος της τεχνητής νοημοσύνης.

Ένα τεράστιο πλεονέκτημα που δεν έχει ακόμη αντισταθμίσει η Κίνα είναι η μακροχρόνια συμμαχία πληροφοριών Five Eyes των τριών εταίρων της AUKUS συν τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.

Η συνεργασία στην τεχνολογία είναι το κλειδί για τις συμμαχίες του μέλλοντος. Βασισμένες στην ανταλλαγή πληροφοριών ΗΠΑ και Η. Βασίλειο βοήθησαν στην ήττα του Αδόλφου Χίτλερ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συνεργάστηκαν για τον περιορισμό της ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Τα Five Eyes πλέον βρίσκουν νέο σκοπό στον ανταγωνισμό με αυταρχικά καθεστώτα για ''το μέλλον της Δημοκρατίας''. Η συλλογή και ανάλυση δεδομένων διεξάγεται στον ψηφιακό τομέα, χρησιμοποιώντας δικτυωμένους αισθητήρες και τεράστιες ποσότητες ακατέργαστων δεδομένων όπου επεξεργάζονται από αλγόριθμους AI. Για να είναι αποτελεσματικοί, όλοι οι σύμμαχοι πρέπει να μπορούν να μοιράζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με σκοπό να μειωθεί η ταχύτητα της διαδικασίας ''αναγνώρισης-κρούσης'' της απειλής.

Πρέπει να αποδειχθεί ότι οι στρατιωτικοί συμμορφώνονται με τις αρχές του "Trusted AI" για να εγγυηθούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν λειτουργεί έξω από μια ανθρώπινη αλυσίδα διοίκησης. Όπως λέει η έκθεση της NSCAI: «Αυτή η νέα εποχή ανταγωνισμού υπόσχεται να αλλάξει τον κόσμο στον οποίο ζούμε και αλλά και τον τρόπο με τον οποίον ζούμε μέσα σε αυτόν. Μπορούμε είτε να διαμορφώσουμε την αλλαγή που θα έρθει είτε να παρασυρθούμε από αυτήν».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οπλοποίηση Κβαντικής Φυσικής στο Πλαίσιο του Διεθνούς Ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας

Η Lockheed Martin αποκάλυψε νέες φωτογραφίες του υπερ-υπερηχητικού πυραυλικού συστήματος OpFires